AChecker validation success

Ιστορία

ΔΙΧΟΝΟΙΑ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η διχόνοια βρίσκεται στο DNA των Ελλήνων. Φαίνεται δε ότι αποτελεί και μια πηγή του δυναμισμού τους, τουλάχιστον σύμφωνα με τη ρήση του «σκοτεινού φιλοσόφου» Ηρακλείτου : «πόλεμος πατήρ πάντων». Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι ήταν, ίσως, ο μοναδικός λαός στον κόσμο που είχε επινοήσει και λάτρεψε μία θεότητα-προσωποποίηση της φιλονικίας και της διχόνοιας : την Έριδα. Κατά τον Όμηρο ήταν αδερφή και συνοδός του Άρη, θεού του πολέμου. Την ήθελε μάλιστα ντυμένη με ρούχα βαμμένα στα κόκκινα από το αίμα των ανδρών.

Η Καστανιά και Μούχα στην περίοδο 1830-1881

Η Καστανιά και Μούχα στην περίοδο 1830-1881 - 1
Η Καστανιά και Μούχα στην περίοδο 1830-1881 - 2
Χάρτης 1869 - Μεγάλη Καστανιά και τα παλιά σύνορα

Τις 11 Αυγούστου 2017 στο χώρο του Προφήτη Ηλία στην Καστανιά ο νεοσύστατος Σύλλογος Καστανιάς οργάνωσε μπροστά σε πλήθος Καστανιωτών μια ωραία εκδήλωση - ημερίδα με ομιλητές τους: Γεώργιο Αθ. Κλήμο και Αθηνά Κ. Ζαχαρού - Λουτράρη. Από την εκδήλωση αυτή δημοσιεύουμε την εισήγηση του Γ.  Κλήμου με κάποιες σχετικές φωτογραφίες

 

Η Καστανιά και Μούχα στην περίοδο 1830-1881.*

Γεωργίου Αθ. Κλήμου

 

 

Παλαιά Συμβόλαια - Μαρτυρίες μιας άλλης εποχής: Αντιμετώπιση της δεύτερης γυναικός του από το σύζυγο της Δημήτριο Ζαχαρό (1912)

Ένας εκ των γιων του Δημητρίου Ζαχαρού ο Μάρκος, με τη γυναίκα του Μάρθα το γένος Δ. Κορδάτου.
Ο έτερος γιος του Δημητρίου Ζαχαρού, Ευρυπίδης Ζαχαρός

Στην Καστανιά το 1912 ο Δημήτριος Κ. Ζαχαρός, γεωργοκτηματίας, είχε χάσει προ πολλού την πρώτη του γυναίκα Ελισσάβετ κόρη του Κώστα Γερούκη από το Καταφύγι με την οποία απέκτησε τα παρακάτω παιδιά: Κυριάκο1884, Ευρυπίδη 1888, Πελοπίδα 1888 (παρουσιάζονται δίδυμοι) και Μάρκο 1891. Νιώθοντας κοντά το τέλος της ζωής του το 1912, καθώς τότε ο Συμβολαιογράφος Κ. Παππάς βρισκόταν στο χωριό του, θέλησε να κάνει το παρόν δωρητήριο προς τη β΄ γυναίκα του Ευαγγελή, το γένος Απ. Καμπούρη από Πετρίλια.

Ένας ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας στην Καστανιά

«1939 / Δεκεμβρίου 27 άρχισε να χιονίζει.

1940 / Από του Αγίου Βασιλείου συνέχισε. Από τας 9 Ιανουαρίου μέχρι 12 ιδίου, συνέχεια, έρριξεν 1,90 μ χιόνι, ψυχρό ελαφρόν. Ξεχιόνισα όλα τα σπίτια, αποκλειστήκαμεν από Καρδίτσα και τα ζώα να πίνουν νερό μέσα μέχρι 25 ιδίου μηνός, ήτοι ημέρες 24. Έγινε μεγάλη πλημμύρα, επνίγη η Καρδίτσα, εισήλθεν εις τα εμπορικά, κατέρρευσαν πολλαί οικίαι, του δε Γιοβάννη υπέστη ρήγματα και την εγκατέλειψαν.»

Ανθρώπινες ιστορίες Ιταλών στρατιωτών στα Άγραφα (1943 - 1944)

Το Σεπτέμβριο του 1943, η τότε σύμμαχος της Γερμανίας Ιταλία συνθηκολόγησε με τους Αγγλοαμερικάνους. Στη Θεσσαλία είχαμε ως στρατό κατοχής, μόνο Ιταλούς : μία μεραρχία και ένα σύνταγμα ιππικού. Ολόκληρη αυτή η δύναμη, ύστερα από διαπραγματεύσεις με τη συμμαχική αποστολή και τη διοίκηση των ανταρτών που δρούσαν στην ορεινή περιοχή των Αγράφων, προσχώρησε με πλήρη οπλισμό στις συμμαχικές δυνάμεις τις οποίες, στην περιοχή μας, εκπροσωπούσε ο ΕΛΑΣ.

Ο Εκλογικός κατάλογος της Καστανιάς 1883

(Ένα αδημοσίευτο κείμενο)

Του Γεωργίου Αθ. Κλήμου

Όταν γράφαμε το βιβλίο της Καστανιάς1 δεν είχαμε υπόψη τον πρώτο της Εκλογικό κατάλογο του 1883 και στηριχθήκαμε περισσότερο στο να σκιαγραφήσουμε το γενεαλογικό δέντρο των κατοίκων της στα Μητρώα Αρρένων του τότε Δήμου, Κοινότητας κλπ. Εκ των υστέρων ο φίλος Πέτρος Κομπορόζος, τον οποίο με την ευκαιρία ευχαριστώ, μου παρέδωσε από τα αρχεία του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας τον παρουσιαζόμενο σήμερα πολύ χρήσιμο Εκλογικό της κατάλογο.

Όταν τα Αγραφιώτικα χωριά είχαν ζωή…

Όταν τα Αγραφιώτικα χωριά είχαν ζωή…

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2016 16:03

Από τον Άγγελο Ζαχαρόπουλο*

Ο χειμώνας στα Αγραφιώτικα χωριά είναι άγριος, τουλάχιστον όπως τον έζησα στα πρώτα παιδικά μου χρόνια, πριν από τον πόλεμο του 1940 στην Καστανιά.

Pages

Subscribe to RSS - Ιστορία