Ιστορία
ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023
Συνέβη στις αρχές του 1940, δηλαδή πριν 83 χρόνια. Η διαφορά με την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία έγκειται στο γεγονός ότι αυτή έπληξε τα χωριά του κάμπου, αφήνοντας αλώβητη την πόλη της Καρδίτσας. Αντιθέτως, εκείνη του 1940 έπληξε κυρίως την περιοχή της Καρδίτσας.
ΤΟ ΑΡΑΦΙΩΤΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Τα Αγραφιώτικα χωριά υπήρξαν το πανελλήνιο κέντρο της Εαμικής Αντίστασης.
Στη Θεσσαλία είχαμε πρώτα Ιταλούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1943 που η Ιταλία συνθηκολόγησε. Στη συνέχεια είχαμε Γερμανούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1944 που αποχώρησαν οριστικά.
Συχνές συγκρούσεις με τους αντάρτες, μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις το 1943 των Ιταλών και το 1944 των Γερμανών, κάψιμο όλων των χωριών γύρω από το υψίπεδο της Νεβρόπολης η οποία τώρα καλύπτεται από τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ 1940-1950. ΑΓΡΑΦΑ: ΕΦΗΒΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
Άγγελος Ζαχαρόπουλος
Τα ταραγμένα χρόνια 1940-1950 Άγραφα
Εφηβικές μαρτυρίες και αναμνήσεις
Copyright© Άγγελος Ζαχαρόπουλος και Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, 2008
Τιμητική εκδήλωση προς τιμή και στη μνήμη του Καπετάν Αγραφιώτη (Μπότση Βασίλη)
Σήμερα τιμάμε ένα άξιο τέκνο της Καστανιάς, το Βασίλη Μπότση, τον Αγραφιώτη. Ηταν ξεχωριστός άνθρωπος ο Βασίλης, πλασμένος για αρχηγός με έντονο, αν και δεν το προέβαλε, συναίσθημα ευθύνης για τους νέους ανθρώπους που προσέτρεξαν και μπήκαν κάτω από την ηγεσία του και τον ακολούθησαν στην ένοπλη αντίσταση κατά των κατακτητών και των διαδόχων τους. Και δεν ήταν μόνο Καστανιώτες, αλλά απόλα τα γύρω χωριά. Νεχωρίτες, Καταφυγιώτες, Ζωγλοπίτες, Σεκλιζιώτες, Καρδιτσιώτες, Μεσενικολίτες, Βουνεσιώτες. Αλλα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Εδώ πιο πέρα γεννήθηκε ο Βασίλης. Πατέρας του ο Γιώργο Μπότσης. Τον πρόλαβα και τον θυμάμαι. Με μια λέξη θα τον χαρακτηρίσω. Τετράγωνος στη σκέψη και στην πράξη. Απ’αυτόν πήρε ο Βασίλης τον κορμό του χαρακτήρα του, αλλά με κάποιες αναλαμπές απ΄τους Ξυδιάδες που τούδωσε η μάνα του. Και όταν, όχι συχνά, έμπαινε στα κέφια και χόρευε το τσάμικο με τον Παπφλέσσα, τον Ιερέα του πέμπτου συγκροτήματος Αγράφων, και χτύπαγε με τα τσαρούχια του τρείς φορές το χώμα, οι Καραγκούνες της Σέκλιζας και του Καλλιφώνι τον κοίταγαν με ανοιχτό το στόμα.
Το αεροδρόμιο της αντίστασης
ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023
Όλη η Ελλάδα έχει ακούσει για την πανέμορφη ορεινή λίμνη Πλαστήρα. Οι περισσότεροι Έλληνες την έχουν επισκεφτεί και οι υπόλοιποι ονειρεύονται να τη δουν. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι κάτω από τα νερά της λίμνης αναπαύεται το ιστορικό αεροδρόμιο της αντίστασης ; Ασφαλώς όχι πολλοί. Ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πόσο κρίσιμο ρόλο έπαιξε αυτό το αεροδρόμιο στη μετακατοχική πορεία της χώρας μας.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, Ο ΜΑΡΧ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, Ο ΜΑΡΧ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κατοχή στην Καρδίτσα. Πρώτα με τους Ιταλούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1943, όταν η Ιταλία συνθηκολόγησε. Στη συνέχεια με τους Γερμανούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1944, όταν η Καρδίτσα απελευθερώθηκε. Πρώτοι αντάρτες στα Αγραφιώτικα χωριά το Φθινόπωρο του 1942. Φουντώνει η αντίσταση το 1943 και κορυφώνεται το 1944. Συγκρούσεις ανταρτών με τους κατακτητές, εκτελέσεις πατριωτών, πυρπόληση πολλών Αγραφιώτικων χωριών. Χρόνια συγκλονιστικά, χρόνια εφηβικά και αξέχαστα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΑΠΟ ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟ :
Χθες εορτάστηκαν τα 40 χρόνια της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (τώρα ΕΕ). Και τότε έγινε πανηγύρι στο Ζάππειο, όπως χθες, και μάλιστα χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας. Θα δείτε στη φωτογραφία από τον προ 40 ετών εορτασμό, και έναν Καστανιώτη, το μικρότερο αδερφό μου τον Άγγελο. Είναι πίσω από τους Καραμανλή και Ράλλη.
Ο Άγγελος βρέθηκε σ'αυτή την ιστορική μέρα, δίπλα στην πολιτική ηγεσία, χάρις στην ενεργό και σε υψηλό επίπεδο συμμετοχή του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Τα νιάτα χώμα γένονται και η λεβεντιά χορτάρια
9 Μαρτίου 1941 Εαρινή επίθεση των Ιταλών. Ύψωμα 731-717.
Σήμερα 9 Μαρτίου 2021 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη συντριβή των Ιταλών στην εαρινή τους επίθεση κατά της Ελλάδας στο Αλβανικό μέτωπο. Είναι μέρα μνήμης, μέρα δόξας και μέρα περισυλλογής μιας και ένας άλλος υπερφίαλος αυταρχικός ηγέτης ο Σουλτάνος, όπως ο μεγάλος Ντούτσε, απειλεί τη χώρα μας.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΦΑΡΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ
Ο Γρηγόρης Φαράκος είχε ενταχθεί στην εαμική αντίσταση από φοιτητής. Τραυματίστηκε σοβαρά στα Δεκεμβριανά το 1944 και ακόμη σοβαρότερα κατά τη διάρκεια του μεγάλου εμφυλίου. Κατέληξε στη Μόσχα, όπου, μετά την ανάρρωσή του, φοίτησε στην Ανωτάτη Κομματική Σχολή, μεταξύ των άλλων, φιλοσοφία και Ιστορία.
Προς το τέλος της κομματικής του πορείας και αφού διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, έγραψε ενδιαφέροντα βιβλία, ως ιστορικός ερευνητής, μεταξύ των οποίων το «Άρης Βελουχιώτης : το χαμένο αρχείο, άγνωστα κείμενα». Στο βιβλίο αυτό , ο Γρηγόρης Φαράκος αναφέρει (σελ. 22) :