AChecker validation success

Άγγελος Ζαχαρόπουλος

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

 

Συνέβη στις αρχές του 1940, δηλαδή πριν 83 χρόνια. Η διαφορά με την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία έγκειται στο γεγονός ότι αυτή έπληξε τα χωριά του κάμπου, αφήνοντας αλώβητη την πόλη της Καρδίτσας. Αντιθέτως, εκείνη του 1940 έπληξε κυρίως την περιοχή της Καρδίτσας.

 

ΤΟ ΑΡΑΦΙΩΤΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Τα Αγραφιώτικα χωριά υπήρξαν το πανελλήνιο κέντρο της Εαμικής Αντίστασης.

Στη Θεσσαλία είχαμε πρώτα Ιταλούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1943 που η Ιταλία συνθηκολόγησε. Στη συνέχεια είχαμε Γερμανούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1944 που αποχώρησαν οριστικά.

 

Συχνές συγκρούσεις με τους αντάρτες, μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις το 1943 των Ιταλών και το 1944 των Γερμανών, κάψιμο όλων των χωριών γύρω από το υψίπεδο της Νεβρόπολης η οποία τώρα καλύπτεται από τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ

Αναφέρομαι στην ειρηνική δεκαετία του 1930, στην Καστανιά Αγράφων, δίπλα στη σημερινή Λίμνη Πλαστήρα.

Μετά το 1940, τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Τη δεκαετία 1940 – 1950, η Καστανιά την πλήρωσε με πολύ αίμα : πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος.

 

Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ

Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ

 

Στο φύλλο της 11.12.2022 της Καθημερινής, το άρθρο του διευθυντού της, κ. Αλέξη Παπαχελά αφιερώνεται στη γενιά που φεύγει. Ακολούθησαν μερικές επιστολές, προς την Καθημερινή, μελών της γενιάς αυτής με τις αναμνήσεις τους, οι οποίες δημοσιεύτηκαν.

 

ΑΓΡΑΦΑ

Χάρις στην ευγενική φροντίδα του αγαπητού Βασίλη Τσαντίλα, κρατώ στα χέρια μου την τέταρτη και πολύ βελτιωμένη έκδοση του λευκώματος «Τα ιστορικά Άγραφα».

Οι απανταχού αγραφιώτες οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, μαζί με τα θερμά μας συγχαρητήρια, στον ακαταπόνητο Πρόεδρο των Αγραφιώτικων χωριών του Νομού Καρδίτσας, κ. Βασίλη Τσαντήλα και σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του για τη δημιουργία αυτού του λευκώματος, αφιερωμένου στα πολυθρύλητα, τα πολυτραγουδισμένα, τα υπερήφανα Άγραφα.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ 1940-1950. ΑΓΡΑΦΑ: ΕΦΗΒΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Άγγελος Ζαχαρόπουλος

Τα ταραγμένα χρόνια 1940-1950 Άγραφα

Εφηβικές μαρτυρίες και αναμνήσεις

Copyright© Άγγελος Ζαχαρόπουλος και Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, 2008

Το αεροδρόμιο της αντίστασης

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

 

 

Όλη η Ελλάδα έχει ακούσει για την πανέμορφη ορεινή λίμνη Πλαστήρα. Οι περισσότεροι Έλληνες την έχουν επισκεφτεί και οι υπόλοιποι ονειρεύονται να τη δουν. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι κάτω από τα νερά της λίμνης αναπαύεται το ιστορικό αεροδρόμιο της αντίστασης ; Ασφαλώς όχι πολλοί. Ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πόσο κρίσιμο ρόλο έπαιξε αυτό το αεροδρόμιο στη μετακατοχική πορεία της χώρας μας.

 

ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

 

Πολλοί συγχωριανοί μου από την Καστανιά Αγράφων δηλώνουν τόπο καταγωγής τον τόπο που γεννήθηκαν : Καρδίτσα, Βόλο, Αθήνα. Είναι λάθος. Τόπος καταγωγής όλων μας είναι η Καστανιά μας και όχι ο τόπος που γεννηθήκαμε.

Σ’αυτή διαμορφώθηκαν τα γονίδιά μας στις γενιές που προηγήθηκαν σε βάθος χρόνου.

Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που τα γονίδιά μας διαμορφώθηκαν στα περίφημα βουνά μας και όχι στους βαλτωμένους κάμπους.

Ένα παλιό υπέροχο τραγούδι λέει :

“Στους κάμπους σκλάβοι κατοικούν, ραγιάδες με τους Τούρκους

Ο ΜΑΡΞ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΜΑΡΞ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 17.6.2016

 

Νομίζω ότι, για κάθε άνθρωπο, υπάρχει μία περίοδος της ζωής του με ιδιαίτερα έντονες συγκινήσεις και βιώματα που τον σημάδεψαν. Για μένα είναι η περίοδος 1942 – 1944, στη καρδιά της κατοχής και της αντίστασης. Χρόνια συγκλονιστικά, χρόνια εφηβικά και αξέχαστα. Ιταλοί κατακτητές στην Καρδίτσα, Γερμανοί στη συνέχεια, Ελεύθερη Ελλάδα στα βουνά των Αγράφων, αντάρτες, συγκρούσεις με τους κατακτητές, αντίποινα σε βάρος του πληθυσμού.

 

Pages

Subscribe to RSS - Άγγελος Ζαχαρόπουλος