Καστανιώτικη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Τα μείζονα προβλήματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις προκάλεσαν οι αντιδράσεις των ισχυρών μεσογειακών οργανώσεων Γαλλίας και Ιταλίας. Διακήρυτταν σε όλους τους τόνους ότι η ένταξη των τριών μεσογειακών χωρών Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, θα δημιουργούσε ισχυρό ανταγωνισμό στα δικά μας γεωργικά προϊόντα. Με το επιχείρημα αυτό και διαθέτοντας ισχυρό πολιτικό εκτόπισμα πέτυχαν την δέσμευση της ΕΟΚ να θεσπίσει :

Πρώτον την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με σκοπό τη σημαντική ενίσχυση της στήριξης των μεσογειακών προϊόντων.

Από τον Βελουχιώτη στον Κουτσόγιωργα

Άγγελος Ζαχαρόπουλος, πρώην ανώτατο στέλεχος της Ε.Ε., συγγραφέας

 

Ένας από τους πρωτεργάτες της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ αφηγείται την περιπέτειά του

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

 

Συνέβη στις αρχές του 1940, δηλαδή πριν 83 χρόνια. Η διαφορά με την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία έγκειται στο γεγονός ότι αυτή έπληξε τα χωριά του κάμπου, αφήνοντας αλώβητη την πόλη της Καρδίτσας. Αντιθέτως, εκείνη του 1940 έπληξε κυρίως την περιοχή της Καρδίτσας.

 

ΤΟ ΑΡΑΦΙΩΤΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Τα Αγραφιώτικα χωριά υπήρξαν το πανελλήνιο κέντρο της Εαμικής Αντίστασης.

Στη Θεσσαλία είχαμε πρώτα Ιταλούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1943 που η Ιταλία συνθηκολόγησε. Στη συνέχεια είχαμε Γερμανούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1944 που αποχώρησαν οριστικά.

 

Συχνές συγκρούσεις με τους αντάρτες, μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις το 1943 των Ιταλών και το 1944 των Γερμανών, κάψιμο όλων των χωριών γύρω από το υψίπεδο της Νεβρόπολης η οποία τώρα καλύπτεται από τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ

Αναφέρομαι στην ειρηνική δεκαετία του 1930, στην Καστανιά Αγράφων, δίπλα στη σημερινή Λίμνη Πλαστήρα.

Μετά το 1940, τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Τη δεκαετία 1940 – 1950, η Καστανιά την πλήρωσε με πολύ αίμα : πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος.

 

Pages