AChecker validation success

Καλωσήλθατε στην Καστανιά των Αγράφων

Ζωντανεύουμε το πανέμορφο κεφαλοχώρι μας

 

Επικοινωνία

Από τον Βελουχιώτη στον Κουτσόγιωργα

Άγγελος Ζαχαρόπουλος, πρώην ανώτατο στέλεχος της Ε.Ε., συγγραφέας

 

Ένας από τους πρωτεργάτες της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ αφηγείται την περιπέτειά του

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

 

Συνέβη στις αρχές του 1940, δηλαδή πριν 83 χρόνια. Η διαφορά με την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία έγκειται στο γεγονός ότι αυτή έπληξε τα χωριά του κάμπου, αφήνοντας αλώβητη την πόλη της Καρδίτσας. Αντιθέτως, εκείνη του 1940 έπληξε κυρίως την περιοχή της Καρδίτσας.

 

ΤΟ ΑΡΑΦΙΩΤΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Τα Αγραφιώτικα χωριά υπήρξαν το πανελλήνιο κέντρο της Εαμικής Αντίστασης.

Στη Θεσσαλία είχαμε πρώτα Ιταλούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1943 που η Ιταλία συνθηκολόγησε. Στη συνέχεια είχαμε Γερμανούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1944 που αποχώρησαν οριστικά.

 

Συχνές συγκρούσεις με τους αντάρτες, μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις το 1943 των Ιταλών και το 1944 των Γερμανών, κάψιμο όλων των χωριών γύρω από το υψίπεδο της Νεβρόπολης η οποία τώρα καλύπτεται από τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ

Αναφέρομαι στην ειρηνική δεκαετία του 1930, στην Καστανιά Αγράφων, δίπλα στη σημερινή Λίμνη Πλαστήρα.

Μετά το 1940, τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Τη δεκαετία 1940 – 1950, η Καστανιά την πλήρωσε με πολύ αίμα : πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος.

 

Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ

Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ

 

Στο φύλλο της 11.12.2022 της Καθημερινής, το άρθρο του διευθυντού της, κ. Αλέξη Παπαχελά αφιερώνεται στη γενιά που φεύγει. Ακολούθησαν μερικές επιστολές, προς την Καθημερινή, μελών της γενιάς αυτής με τις αναμνήσεις τους, οι οποίες δημοσιεύτηκαν.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ 2022

Συντάκτης: 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ανακοινώνεται ότι, όσοι θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές του Συλλόγου μας που θα γίνουν στις 30 Ιουλίου 2022 (με επαναληπτική στις 09 Αυγ 2022), για το Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή, να υποβάλλουν γραπτή αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο από 25 Ιουλίου 2022 μέχρι 7 Αυγ 2022 (10:00 - 20:00). Υπεύθυνοι παροχής εντύπων και παραλαβής των αιτήσεων οι κ.κ. Δημήτριο Δεληγιώργη του Παναγιώτη (τηλ 6989106403) στην Καστανιά, καθώς και η κα. Σκαμπαρδώνη Άννα του Γεωργίου (τηλ 6987435509) στη Μούχα.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

Συντάκτης: 

Σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό του Σωματείου και μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 8 Ιουλ 2022, καλούνται τα μέλη του Συλλόγου σε Τακτική Γενική Συνέλευση με Αρχαιρεσίες στις 30 Ιουλίου 2022, για το Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή, ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00 στο Δημοτικό Σχολείο Καστανιάς-Καρδίτσας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη απαρτίας, ήτοι λιγότερα του 50 % συν ένα, ταμειακά τακτοποιημένων μελών και απαιτηθεί σύγκλιση επαναληπτικής Συνέλευσης, αυτή θα λάβει χώρα στον ίδιο τόπο και ώρα στις 09 Αυγ 2022 ημέρα Τρίτη , για λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Το σπίτι στα Άγραφα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 29.6.2022

Χθες έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του πατέρα μου με τον τίτλο : «Το φιλόξενο σπίτι – αναφορά στα Άγραφα και στα γεγονότα 1942 – 1949», εκδόσεις ΜΩΡΑΙΤΗΣ.

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ - ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΄΄ΙΑΝΟ΄΄

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΄΄ΙΑΝΟ΄΄

Του Γεωργίου Αθ. Κλήμου

 

Pages

Subscribe to Καστανιά Καρδίτσας - Άγραφα | Χωριό - Λίμνη Πλαστήρα - Σύλλογος Καστανιάς Μούχας -Δήμος Ιτάμου - Νομός Καρδίτσας RSS