AChecker validation success

Μνήμες

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

 

Συνέβη στις αρχές του 1940, δηλαδή πριν 83 χρόνια. Η διαφορά με την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία έγκειται στο γεγονός ότι αυτή έπληξε τα χωριά του κάμπου, αφήνοντας αλώβητη την πόλη της Καρδίτσας. Αντιθέτως, εκείνη του 1940 έπληξε κυρίως την περιοχή της Καρδίτσας.

 

ΤΟ ΑΡΑΦΙΩΤΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Τα Αγραφιώτικα χωριά υπήρξαν το πανελλήνιο κέντρο της Εαμικής Αντίστασης.

Στη Θεσσαλία είχαμε πρώτα Ιταλούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1943 που η Ιταλία συνθηκολόγησε. Στη συνέχεια είχαμε Γερμανούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1944 που αποχώρησαν οριστικά.

 

Συχνές συγκρούσεις με τους αντάρτες, μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις το 1943 των Ιταλών και το 1944 των Γερμανών, κάψιμο όλων των χωριών γύρω από το υψίπεδο της Νεβρόπολης η οποία τώρα καλύπτεται από τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ

Αναφέρομαι στην ειρηνική δεκαετία του 1930, στην Καστανιά Αγράφων, δίπλα στη σημερινή Λίμνη Πλαστήρα.

Μετά το 1940, τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Τη δεκαετία 1940 – 1950, η Καστανιά την πλήρωσε με πολύ αίμα : πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος.

 

Αναμνήσεις από την Εθνική Αντίσταση

Μία φωτογραφία της Ι. Μ. Κορώνας, αφορμή για μια ανάμνηση

του Γιώργου Ζαχαρόπουλου από την Εθνική Αντίσταση

ΑΓΡΑΦΑ

Χάρις στην ευγενική φροντίδα του αγαπητού Βασίλη Τσαντίλα, κρατώ στα χέρια μου την τέταρτη και πολύ βελτιωμένη έκδοση του λευκώματος «Τα ιστορικά Άγραφα».

Οι απανταχού αγραφιώτες οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, μαζί με τα θερμά μας συγχαρητήρια, στον ακαταπόνητο Πρόεδρο των Αγραφιώτικων χωριών του Νομού Καρδίτσας, κ. Βασίλη Τσαντήλα και σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του για τη δημιουργία αυτού του λευκώματος, αφιερωμένου στα πολυθρύλητα, τα πολυτραγουδισμένα, τα υπερήφανα Άγραφα.

Το αεροδρόμιο της αντίστασης

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

 

 

Όλη η Ελλάδα έχει ακούσει για την πανέμορφη ορεινή λίμνη Πλαστήρα. Οι περισσότεροι Έλληνες την έχουν επισκεφτεί και οι υπόλοιποι ονειρεύονται να τη δουν. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι κάτω από τα νερά της λίμνης αναπαύεται το ιστορικό αεροδρόμιο της αντίστασης ; Ασφαλώς όχι πολλοί. Ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πόσο κρίσιμο ρόλο έπαιξε αυτό το αεροδρόμιο στη μετακατοχική πορεία της χώρας μας.

 

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, Ο ΜΑΡΧ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, Ο ΜΑΡΧ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κατοχή στην Καρδίτσα. Πρώτα με τους Ιταλούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1943, όταν η Ιταλία συνθηκολόγησε. Στη συνέχεια με τους Γερμανούς μέχρι το Σεπτέμβριο του 1944, όταν η Καρδίτσα απελευθερώθηκε. Πρώτοι αντάρτες στα Αγραφιώτικα χωριά το Φθινόπωρο του 1942. Φουντώνει η αντίσταση το 1943 και κορυφώνεται το 1944. Συγκρούσεις ανταρτών με τους κατακτητές, εκτελέσεις πατριωτών, πυρπόληση πολλών Αγραφιώτικων χωριών. Χρόνια συγκλονιστικά, χρόνια εφηβικά και αξέχαστα.

Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Παραμερίζοντας τις φρικτές μνήμες από την επάρατο εχθρική κατοχή, συγκρατώ και αναπολώ με νοσταλγία τις αλησμόνητες περιπέτειες που έζησα ως έφηβος την ίδια περίοδο στη γενέτειρά μου Καστανιά Αγράφων. Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά ενός πανέμορφου βουνού, η Καστανιά είναι ευλογημένη από τη φύση. Με πλούσια βλάστηση και πολλά τρεχούμενα νερά, πλαισιώνεται στο το πάνω μέρος από ένα πυκνό παρθένο ελατόδασος και στο κάτω μέρος από ένα υπέροχο καστανόδασος.

 

Γειά Μίκη

Θ’ αποχαιρετήσω το συναγωνιστή μου Μίκη με τους στίχους που ο ίδιος και ο φίλος μας  Κώστας Βίρβος (από τα Τρίκαλα) έγραψαν,  και ο Μεγάλος Μίκης συνέθεσε το αθάνατο μοιρολόι: «δυό γιούς είχες μανούλα μου» που τελειώνει με το στίχο: «και τα μαχαίρια μπήγουνε βαθειά μέσα στο χώμα».Αποτελεί το ουσιωδέστερο, κατά τη γνώμη μου, μήνυμα του Μίκη προς όλους τους Ελληνες: να μπήξουν τα μαχαίρια τους βαθειά μέσα στο χώμα. Και ο χωριανός μας Θανάσης  Ξυδιάς έσμιξε με τον αδερφό του τον Ηλία, και φώναξαν το εξής αντίστοιχο: «Ποτέ πιά εμφύλιος». Διαβάστε το τραγούδι.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ

Συνάντησα τον Μίκη θεοδωράκη σε μία εκδήλωση της Γαλλικής Πρεσβείας για τα 200 χρόνια από της ιδρύσεως της «Λεγεώνας της τιμής». Είχαν προσκληθεί οι κατέχοντες το σχετικό μετάλλιο μεταξύ των οποίων και ο ΜΘ.
Σε συζήτηση που είχα μαζί του αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από τη Μακρόνησο. Του είπα ότι είχα γνωρίσει το περίφημο νησί από μερικές επισκέψεις που είχα κάνει για να φέρω τρόφιμα στον επίσης εξόριστο αδερφό μου. Έδειξε ενδιαφέρον και ρωτούσε σε ποιο τάγμα κλπ.

Pages

Subscribe to RSS - Μνήμες