AChecker validation success

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΑΠΟ ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟ :

Χθες εορτάστηκαν τα 40 χρόνια της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (τώρα ΕΕ). Και τότε έγινε πανηγύρι στο Ζάππειο, όπως χθες, και μάλιστα χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας. Θα δείτε στη φωτογραφία από τον προ 40 ετών εορτασμό, και έναν Καστανιώτη, το μικρότερο αδερφό μου τον Άγγελο. Είναι πίσω από τους Καραμανλή και Ράλλη.

Ο Άγγελος βρέθηκε σ'αυτή την ιστορική μέρα, δίπλα στην πολιτική ηγεσία, χάρις στην ενεργό και σε υψηλό επίπεδο συμμετοχή του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, υπήρξε μέλος της πενταμελούς Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων η οποία διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Αναπληρωτών Υπουργών. Είναι δε ο τελευταίος επιζών σε ηλικία 93 ετών.

Να σημειωθεί ότι η Γεωργία είχε αποτελέσει το κυρίαρχο αντικείμενο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Παράλληλες ενταξιακές διαπραγματεύσεις διεξήγαγαν η Ισπανία και η Πορτογαλία. Το πόσο επιτυχείς ήταν οι ελληνικές διαπραγματεύσεις, κυρίως στον γεωργικό τομέα, προκύπτει από την σύγκριση των συνθηκών ένταξης των τριών μεσογειακών χωρών. Η Ισπανία και η Πορτογαλία εντάχθηκαν τελικά πέντε χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας.

Μην ξεχνάμε ότι ο ιδιοφυής και επιβλητικός Κωνσταντίνος Καραμανλής επέβαλε και στους Γερμανούς να άρουν τις αντιρρήσεις τους και όλοι να δεχτούν την ένταξη της Ελλάδος.

Από το μέγα αυτό Εθνικό επίτευγμα δεν απουσίασε η Καστανιά !

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ

Η επιτυχής συμμετοχή του Άγγελου Ζαχαρόπουλου στις διαπραγματεύσεις ένταξης και ,στη συνέχεια, η θητεία του ως υψηλόβαθμο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύτηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, σε εθνικό επίπεδο από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο, σε δε τοπικό επίπεδο από τον Δήμο Ιτάμου και από τη γενέτειρα Καστανιά.