AChecker validation success

Γιώργος Αθ. Κλήμος

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ - ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΄΄ΙΑΝΟ΄΄

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΄΄ΙΑΝΟ΄΄

Του Γεωργίου Αθ. Κλήμου

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΖΑΧΑΡΟΥ-ΛΟΥΤΡΑΡΗ: ΤΟ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΟΥ Ι. Ν. ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΑΓΡΑΦΩΝ

Με τον παραπάνω τίτλο και σε έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανιάς– Μούχας «Ο Άγιος Τρύφων», κυκλοφόρησε το προηγούμενο έτος το ωραιότατα σε δομή και περιεχόμενο βιβλίο (διαστ. 17χ24εκ.) της αγαπητής φίλης Αθηνάς Κ. Ζαχαρού - Λουτράρη. Το Κ. του πατρωνύμου παραπέμπει στο Κωστούλας, γνωστού στην περιοχή με την άσπρη του ποδιά στο καφενεδάκι και γνωστόύ στέκι ξεκούρασης και αναψυχής της Καστανιάς.

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Η ΤΟΞΩΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΑ ΓΑΥΡΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ - ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Ανάμεσα στις πολλές απώλειες που άφησε η πρωτοφανής σε όγκο βροχόπτωση (κυκλώνας) της 18 Σεπτεμβρίου γνωστή ως Ιανός που χτύπησε ανελέητα το Νομό μας σε ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές του Νομού μας συγκαταλέγεται και η γέφυρα στα Γαύρα που συνέδεε την Καστανιά και λοιπά ορεινά των Αγράφων με το Καταφύγι και κατ’ επέκταση με τον πεδινό χώρο και το εμπορικό κέντρο της Καρδίτσας.

Ο Κλήρος και οι σχέσεις του με το Δημοτικό Τραγούδι και Χορό

Μια περίπτωση ιερέα που έχει σχέση με το θέμα μας καταγράφει στις επιστολές του ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός. Τότε στα 1663, κατά το κείμενο της επιστολής, ο νεαρός σε ηλικία ιερέας Άγγελος της Καστανιάς σε κατάσταση ευθυμίας τραγούδησε με τη φιλική του παρέα στην Καστανιά Αγράφων, εντονότερα των άλλων το ΄έγια μόλα’. Ίσως το ‘πταίσμα’ αυτό, όπως το αποκαλεί ο Ευγένιος, να ήταν αποτέλεσμα οινοποσίας τού « φύσει ένθερμου και ευκίνητου» ιερέα.

Καλλίνικος Β' ο Ακαρνάν, Οικουμενικός Πατριάρχης Κων/λεως

Κλήμος Γεώργιος του Αθ.*

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

1. Καλλίνικος Β΄ ο Ακαρνάν – Οικουμενικός Πατριάρχης Κων/λεως

(3-11/1688, 1689-1693, 1694-1702).

 

Ημερολόγιο Καστανιάς 2018

Στο δεύτερο έτος λειτουργίας του ο Πολιτιστικό Σύλλογος Καστανιάς – Μούχας ΄΄Ο Άγιος Τρύφων΄΄ κυκλοφόρησε το νέο του ημερολόγιο σε κείμενα - φωτογραφίες Αθηνάς Κ. Ζαχαρού - Λουτράρη. Πρόκειται περί ενός καλαίσθητου και ιδιαίτερα προσεγμένου ημερολογίου αφιερωμένο ΄΄Στα δέντρα του τόπου μας΄΄, για την προσφορά τους στων αιώνων το διάβα συνοδεύοντας τα έξι φύλλα του (ένα φύλλο ανά δίμηνο) με μαγευτικές εικόνες, κείμενα ή σχετικά δημοτικά τραγούδια.

Η Καστανιά και Μούχα στην περίοδο 1830-1881

Τις 11 Αυγούστου 2017 στο χώρο του Προφήτη Ηλία στην Καστανιά ο νεοσύστατος Σύλλογος Καστανιάς οργάνωσε μπροστά σε πλήθος Καστανιωτών μια ωραία εκδήλωση - ημερίδα με ομιλητές τους: Γεώργιο Αθ. Κλήμο και Αθηνά Κ. Ζαχαρού - Λουτράρη. Από την εκδήλωση αυτή δημοσιεύουμε την εισήγηση του Γ.  Κλήμου με κάποιες σχετικές φωτογραφίες

 

Η Καστανιά και Μούχα στην περίοδο 1830-1881.*

Γεωργίου Αθ. Κλήμου

 

 

Παλαιά Συμβόλαια - Μαρτυρίες μιας άλλης εποχής: Αντιμετώπιση της δεύτερης γυναικός του από το σύζυγο της Δημήτριο Ζαχαρό (1912)

Στην Καστανιά το 1912 ο Δημήτριος Κ. Ζαχαρός, γεωργοκτηματίας, είχε χάσει προ πολλού την πρώτη του γυναίκα Ελισσάβετ κόρη του Κώστα Γερούκη από το Καταφύγι με την οποία απέκτησε τα παρακάτω παιδιά: Κυριάκο1884, Ευρυπίδη 1888, Πελοπίδα 1888 (παρουσιάζονται δίδυμοι) και Μάρκο 1891. Νιώθοντας κοντά το τέλος της ζωής του το 1912, καθώς τότε ο Συμβολαιογράφος Κ. Παππάς βρισκόταν στο χωριό του, θέλησε να κάνει το παρόν δωρητήριο προς τη β΄ γυναίκα του Ευαγγελή, το γένος Απ. Καμπούρη από Πετρίλια.

Ο Εκλογικός κατάλογος της Καστανιάς 1883

(Ένα αδημοσίευτο κείμενο)

Του Γεωργίου Αθ. Κλήμου

Όταν γράφαμε το βιβλίο της Καστανιάς1 δεν είχαμε υπόψη τον πρώτο της Εκλογικό κατάλογο του 1883 και στηριχθήκαμε περισσότερο στο να σκιαγραφήσουμε το γενεαλογικό δέντρο των κατοίκων της στα Μητρώα Αρρένων του τότε Δήμου, Κοινότητας κλπ. Εκ των υστέρων ο φίλος Πέτρος Κομπορόζος, τον οποίο με την ευκαιρία ευχαριστώ, μου παρέδωσε από τα αρχεία του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας τον παρουσιαζόμενο σήμερα πολύ χρήσιμο Εκλογικό της κατάλογο.

Pages

Subscribe to RSS - Γιώργος Αθ. Κλήμος