AChecker validation success

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΖΑΧΑΡΟΥ-ΛΟΥΤΡΑΡΗ: ΤΟ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΟΥ Ι. Ν. ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΑΓΡΑΦΩΝ

Με τον παραπάνω τίτλο και σε έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανιάς– Μούχας «Ο Άγιος Τρύφων», κυκλοφόρησε το προηγούμενο έτος το ωραιότατα σε δομή και περιεχόμενο βιβλίο (διαστ. 17χ24εκ.) της αγαπητής φίλης Αθηνάς Κ. Ζαχαρού - Λουτράρη. Το Κ. του πατρωνύμου παραπέμπει στο Κωστούλας, γνωστού στην περιοχή με την άσπρη του ποδιά στο καφενεδάκι και γνωστόύ στέκι ξεκούρασης και αναψυχής της Καστανιάς.

Η συγγραφέας με διδακτορικό στον τομέα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με μικρή υπηρεσία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου και συνταξιούχος σήμερα της εκεί εκπαίδευσης, μόνιμη κάτοικος Χίου, άφησε τη μεγάλη της σε έκταση και όγκο χιακή έρευνα και μετατόπισε για λίγο στη γενέθλιο γη της.

Στόχος της να προβάλει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, δείγμα εξαιρετικό της ξυλόγλυπτης τέχνης του 18ου αιώνα στην περιοχή με τη δύναμη του εξαίσιου γραπτού της λόγου και της εμπειρίας της από τη μακρόχρονη εκδοτική της δραστηριότητα.

Δε φείσθηκε κόπων και χρημάτων, αφού διέθεσε μεγάλο μέρος της έρευνάς της να ταξιδέψει σε μονές και ναούς της αντίστοιχης περιόδου του τέλους του 18ου αιώνα για να μπορέσει να εντοπίσει το συνεργείο και να το ταυτίσει με άλλα όμορα μνημεία της περιοχής. Με στόχο της, λοιπόν, την όσο δυνατόν πληρέστερη ανάδειξη του ξεχωριστού αυτού κοινού προγονικού θρησκευτικού μνημείου των οικισμών Μούχας και Καστανιάς προχώρησε στην παραπάνω έκδοση των 166 σελίδων.

Λέμε Μούχας και Καστανιάς, γιατί το τέμπλο αρχικά κοσμούσε το καθολικό της ιστορικής Μονής Μούχας των Αγράφων και σήμερα κοσμεί το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστανιάς. Αρωγός της στην κρίσιμη αυτή στιγμή ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγιώτης Κατσαρός με τα μέλη του, του οποίου και εμείς εξ ιδίων γνωρίζουμε και τονίζουμε τη θετική τους προσφορά.

Επιδίωξή της μέσα από την ανάδειξή του, να το κάνει ευρύτερα γνωστό, γιατί όπως γράφει στον πρόλογό της «...καθώς βρίσκεται σε μια σύγχρονη εκκλησία, δεν προκαλεί τον απληροφόρητο επισκέπτη, αφού συνήθως αναζητά τέτοια μνημεία σε παλαιούς ναούς και μονές».

Αυτό το επιτυγχάνει, μαζί με την περιγραφή τού δεσποτικό θρόνου, που είναι ως να συνομιλούν με το τέμπλο, με επτά επί μέρους κεφάλαια, που απαντούν στα εξής ερωτήματά της. Το ιστορικό τους πλαίσιο, τα βασικά και διακοσμητικά τους στοιχεία, η τεχνοτροπία και η τεχνική τους εκτέλεση, ο διάκοσμός τους και τέλος η προέλευσή των με τα συναφή στοιχεία (τεχνίτες και χρονολόγησή των).

Το βιβλίο κινείται μέσα στο επιστημονικό πεδίο, είναι εξάλλου το πρώτο αυτοτελές βιβλίο τής περιοχής που έχει ως αντικείμενο αυτό καθ’ εαυτό το τέμπλο ενός ναού, και για καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών της φέρει (σ. 22-25) ερμηνευτικό πίνακα όρων τού τέμπλου και ωραιότατη σχηματική απεικόνιση σε σχέδιο της Γεωργίας Λουκά –Μίτση. Διανθίζει όλες του τις επί μέρους λεπτομέρειες του τέμπλου, με τα καλλιτεχνικά του στοιχεία και συμβολισμούς, με ωραιότατο φωτογραφικό υλικό του φωτογράφου της πόλης μας Βάιου Ντανόπουλου «... που ανέλαβε το δύσκολο έργο της επαγγελματικής φωτογράφησης και μάλιστα αφιλοκερδώς». Μετρήσαμε κατά μήκος των κειμένων του βιβλίου πάνω από 200 συνθέσεις του καθ’ ύψους και μήκους εικόνων του. Από αυτό, με την ερευνητική της ματιά, δεν της ξεφεύγει τίποτε. Γράφει: « ... δεν πρόκειται για ένα τέμπλο αλλά για συνένωση περισσοτέρων. ...Δεν λείπουν βέβαια και αδέξιες ενώσεις, ακόμα και τμήματα βαλμένα αντίστροφα».

Το βιβλίο τελειώνει με τις απαραίτητες σημειώσεις- παραπομπές 1-77 ( σελ. 151-161), την πλούσια βιβλιογραφία (σελ.162-165) και κλείνει με την ωραιότατη φωτογραφική πανοραματική εικόνα του τέμπλου αναπτυγμένου σε ωραιότατο ενιαίο τρισέλιδο.

Στην αγαπητή μου φίλη και συνάδελφο Αθηνά, με την οποία μας συνδέει συγγένεια αίματος, απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επίπονη, καλαίσθητη και επιστημονικά άρτια μελέτη της και της εύχομαι ό,τι το καλύτερο. Η αγάπη της για τον τόπο της είμαι βέβαιος ότι θα την οδηγήσει και σε νέες αποκαλύψεις.