AChecker validation success

1ος Λαϊκός Δρόμος Φράγματος Λίμνης Πλαστήρα / Καστανιά – Μούχα

Η Νάνσυ Κώνστα πήρε μέρος στον αγώνα 5.5χλμ. Διαβάστε τις εντυπώσεις της παρακάτω.

Το πρωί της Κυριακής, 5 Αυγούστου 2018, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιάς – Μούχας «Άγιος Τρύφων» διοργάνωσε με ανέλπιστη επιτυχία τον 1ο Λαϊκό Δρόμο στο Φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα στην πλευρά της Καστανιάς και της Μούχας. Οι αθλητές συγκεντρώθηκαν από νωρίς στον Προφήτη Ηλία της Καστανιάς. Φόρεσαν τα νούμερά τους και τα ειδικά τσιπάκια χρονομέτρησης και οδηγήθηκαν, άλλοι πεζοί και άλλοι με ειδικά μισθωμένο λεωφορείο, στις αφετηρίες.

Ο αγώνας περιλάμβανε δύο διαδρομές, μία των 5,5 και μία των 10 χιλιομέτρων. Η πρώτη  ξεκίνησε από τις κατασκηνώσεις της Καστανιάς και μέσω χωματόδρομου οδήγησε τους αθλητές μπροστά στη Λίμνη. Τρέχοντας στις όχθες της, περιστοιχισμένοι από πλούσιο ελατόδασος, έφτασαν στην άσφαλτο και με κατεύθυνση προς την Καστανιά τερμάτισαν στον Προφήτη Ηλία.
Η δεύτερη διαδρομή είχε ως αφετηρία το ξεχωριστό Φράγμα της Λίμνης με τους αθλητές να διανύουν τα πρώτα μέτρα του αγώνα πάνω στο στενό πέρασμά του θαυμάζοντας ένα υπέροχο φυσικό τοπίο. Το γεγονός αυτό έπεισε ακόμη και τους πιο έμπειρους συμμετέχοντες  ότι η συγκεκριμένη διαδρομή θα τους προσέφερε μια μοναδική και απολαυστική εμπειρία.
Η διαδρομή συνεχίστηκε στον ασφάλτινο, στολισμένο από έλατα και καρποφόρα, δρόμο και έπειτα στον χωμάτινο σε μία παραλίμνια διαδρομή σπάνιας ομορφιάς.

Η αψίδα του τερματισμού βρισκόταν και πάλι στον Προφήτη Ηλία.
Ένας ακόμη σύντομος αγώνας πραγματοποιήθηκε εμβόλιμα για τους μαθητές δημοτικού δίνοντας έτσι σε όλους την επιλογή και τη χαρά της συμμετοχής.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στον αγώνα. Κάποιοι δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στο τρέξιμο για πρώτη φορά και άλλοι ως επαγγελματίες δρομείς, πρόσθεσαν απλώς κάποια χιλιόμετρα ακόμα στη συνολική τους πορεία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, την πλειονότητα των συμμετεχόντων στον αγώνα 10 χιλιομέτρων αποτέλεσαν δρομείς με μεγάλη εμπειρία. Δεν έλειψαν βέβαια και οι τολμηροί.
Άξια αναφοράς ήταν η εντυπωσιακή συμμετοχή γυναικών – νέων ή λιγότερο νέων - στον αγώνα 5,5 χιλιομέτρων. Στον πρώτο Λαϊκό Δρόμο συμμετείχαν εκτός από τους ντόπιους, και κάτοικοι άλλων περιοχών όπως της Θεσσαλονίκης, της Καρδίτσας, της Άρτας.

Τους συμμετέχοντες στο σύνολό τους ένωναν σίγουρα οι εξής συνεκτικοί δεσμοί: η αγάπη για τον αθλητισμό και τη φύση, η επιδίωξη της κοινωνικής συνεύρεσης, η χαρά της συμμετοχής αλλά και της επίτευξης ενός στόχου.

Πλήθος κόσμου υποδεχόταν και καταχειροκροτούσε τους αθλητές στη γραμμή του τερματισμού. Κάθε συμμετέχοντας φορούσε το μετάλλιο της συμμετοχής και παραλάμβανε αναμνηστικό μπλουζάκι και σνακς, όπως χυμό, φρούτα και σάντουιτς.
Κατά τον τερματισμό οι προερχόμενοι από άλλες περιοχές δήλωναν εντυπωσιασμένοι από το μαγευτικό τοπίο. Την ολοκλήρωση των δύο αγώνων ακολούθησε η απονομή κυπέλων και μεταλλίων στους τρείς πρώτους κάθε κατηγορίας όπως αυτές είχαν ήδη οριστεί. Τα χαμόγελα, η χαρά, τα χειροκροτήματα και το αίσθημα ικανοποίησης πλημμύρισαν το χώρο της απονομής.

Η απουσία προηγούμενης εμπειρίας για το Σύλλογο υπερκαλύφθηκε από την προθυμία και την αφοσίωση που έδειξαν τα μέλη του Συλλόγου και οι εθελοντές χωρίς την υποστήριξη των οποίων η επίτευξη αυτού του στόχου θα ήταν αδύνατη.

Μέγιστης αξίας ήταν φυσικά και η συνδρομή των χορηγών της διοργάνωσης.

Ο Σύλλογος με την τόσο επιτυχημένη διοργάνωση κατάφερε κάποια πολύ σπουδαία πράγματα: μας απέδειξε ότι κάτι που ίσως φαίνεται ανέφικτο, τελικά κατακτάται με κόπο και προσπάθεια, μας θύμισε την αξία της άθλησης και κατόρθωσε να βγάλει κάποιους από εμάς ξανά στους δρόμους –με την καλή έννοια – και φυσικά μας παρουσίασε τις ομορφιές του τόπου μας με μια νέα ματιά κάνοντάς μας να δούμε τη Λίμνη, το δάσος και τα μονοπάτια του ως χώρο άθλησης και αναψυχής.
Κώνστα Νάνσυ