AChecker validation success

Συμμετοχή στη διαβούλευση για τα αιολικά πάρκα στα 'Αγραφα

[ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

α.  ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ

     “ΓΡΑΜΜΕΝΗ-ΤΟΥΡΛΑ-ΚΑΡΝΟΠΙ”

      ΣΥΝ. ΙΣΧΥΟΣ 46 MW &  ΣΥΝΟΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

      ΠΕΤ 2004292211

β. ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ

ΘΕΣΗ   “ΜΙΧΟΣ-ΒΟΪΔΟΛΙΒΑΔΟ-ΑΠΕΛΙΝΑ

     ΣΥΝ. ΙΣΧΥΟΣ 40 MW & ΣΥΝΟΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

     ΠΕΤ 2009371218]

        Συμμετέχοντας στη διαβούλευση, για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, θέλω εξ αρχής να εκφράσω την πλήρη αντίθεση μου στην κατασκευή των παραπάνω έργων, για τους παρακάτω λόγους'

1ο Αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το φυσικό και αισθητικό περιβάλλον της περιοχής.

 2ο Η διέλευση του δικτύου μεταφοράς υπερυψηλής τασης, 150Kv, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές,

α. εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Οι κίνδυνοι αυτοί, τεκμηριώνονται από πλήθος επιστημονικών εργασιών μερικές εκ των οποίων  αναλυτικά  αναφέρονται στην απόφαση αρ.5560 2013 του Εφετείου της Αθήνας. Η επιστημονική κοινότητα προτείνει να πενταπλασιαστούν τα σημερινά όρια ασφαλείας.
β, Αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών

3ο Καταστρέφεται η πανίδα ,η χλωρίδα, το νερό η μελισσοκομία και η κτηνοτροφία της περιοχής. Αυξάνεται ο κίνδυνος των κατολισθήσεων (βλέπε παρέμβαση του καθηγητή κ. Λεκα) και των πλημμυρικών φαινομένων, όπως φάνηκε από τα καταστροφικά αποτελέσματα του ΙΑΝΟΥ

 
 4ο Η Καταστροφή του περιβάλλοντος έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση του τουρισμού και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

 5ο Απαξιώνονται οι περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. Εκατοντάδες κάτοικοι ξόδεψαν από το υστέρημα τους για να ανακαινίσουν τα πατρογονικά τους, για να μπορούν να κάνουν τις θερινές διακοπές στο χωριό  τους ή και να παραμείνουν περισσότερο χρονικό διάστημα για να πάρουν το απαραίτητο οξυγόνο, να αναζωογονηθούν. Αλλά με κατεστραμμένο περιβάλλον, με γραμμές υπερυψηλής τάσης πάνω από τα κεφάλια τους, ποιός θα πάει για διακοπές στό χωριό;  Στην Καστανιά το δίκτυο μεταφοράς υπερηψηλής τάσης( πυλώνες 21, Κ9/22, 23) διέρχεται σε απόσταση 200 μέτρων από τον κοινοτικό ξενώνα, δίπλα από τις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων, καταδικάζοντας σε αποτυχία κάθε προσπάθεια αξιοποίησης τους, πάνω από το γήπεδο ποδοσφαίρου και πάνω από τον δρόμο που για δεκαετίες χρησιμοποιείται για τους περιπάτους των χωριανών και των επισκεπτών. Τα χωριά μας θα ρημάξουν. Αυτούς τους ανθρώπους που επένδυσαν στα χωριά τους τους καταστρέφετε

 Η εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων δεν γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής και του ελληνικού λαού γενικότερα. Γίνεται με βάση τα συμφέροντα των βιομηχάνων της πράσινης ενέργειας, σε βάρος του λαού , ο οποίος πληρώνει κάθε χρόνο ακριβότερα την ενέργεια.
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να  σταματήσει να είναι εμπόρευμα. Αυτά τα οποία ισχυρίζεστε, ότι οι επενδύσεις στα αιολικά πάρκα γίνονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία πράγματι υπάρχει, είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Είναι γνωστό ότι η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εργοστάσια που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη τον λιγνίτη, δεν αναπληρώθηκε από την αιολική ενέργεια, αλλά από την ενέργεια που παράγουν εργοστάσια με καύσιμη ύλη το εισαγόμενο φυσικό αέριο, η καύση του οποίου φυσικά και απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και από την αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος. Να σημειωθεί ότι σημαντική ποσότητα του εισαγόμενου ρεύματος, παράγεται από καύση λιγνίτη.

Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις

 Είναι γνωστό ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την λειτουργία λιγνιτικών μονάδων που δεσμεύουν, στο σύνολό τους, τις ενώσεις θείου και αζώτου που παράγονται με την καύση του λιγνίτη. Ανάλογα με την τεχνολογία που θα εφαρμοστεί, οι ενώσεις αυτές μπορεί να δώσουν αμμωνία,  θειικό οξύ, λιπάσματα εδαφοβελτιωτικά κ,λ,π.. Το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί  να χρησιμοποιηθεί ως έχει ή να αποθηκευθεί στο υπέδαφος, Υπάρχει λοιπόν τρόπος να παραχθεί ενέργεια από λιγνίτη χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον

 Η κατασκευή σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων και ο εκσυγχρονισμός  των υπαρχουσών μονάδων, όπου είναι εφικτό, είναι μία καλή λύση και για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής από αιολική ενέργεια, που είναι άναρχη και τυχαία.
Υπάρχουν αρκετές  εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και μάλιστα σε περιοχές Natura, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των λαϊκών κατοικιών και όλων των δημόσιων κτηρίων  οδηγεί στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει την αποδοχή της κοινωνίας, όπως δείχνει η συμμετοχή στα προγράμματα “εξοικονομώ κατ οίκον”.

 Η κατασκευή δικτύου άρδευσης  κλειστών αγωγών θα αυξήσει κατά χιλιάδες τα στρέμματα που αρδεύονται από τις λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου, θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση  νερού αλλά και ενέργειας που απαιτείται για την αντληση από μεγάλα βάθη μεσω των γεωτρήσεων

Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την  αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε ταράτσες δημόσιων κτιρίων, πολυκατοικιών,στέγες βιομηχανικών εγκαταστάσεων,αποθηκών κ.λ.π. και όχι στους βιομήχανους της ενέργειας για την δημιουργία τεράστιων φωτοβολταϊκών σε γόνιμες εκτάσεις.

 Η αξιοποίηση του μεγάλου δυναμικού γεωθερμικής ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

 Η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού της περιοχής και συνολικά της χώρας, για την παραγωγή ενέργειας,  μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην άρδευση μεγαλύτερων εκτάσεων.

 Η φροντίδα των δημόσιων και κοινοτικων δασών μπορεί να προσφέρει βιομάζα που θα καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της χώρας και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στα ορεινά χωριά της χώρας. Τίποτα δεν γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση με αποτέλεσμα να ερημώνονται τα χωριά. Η πρόταση που έχει κατατεθεί για καλλιέργεια ενεργειακών φυτών,στο  θεσσαλικό κάμπο, βοηθάει στην ανάσχεση της ερημοποίησης και δημιουργεί σημαντική ποσότητα βιομάζας.

 Εκτεταμένες αναδασώσεις σε όλη τη χώρα και κυρίως στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών.

 Ανάπτυξη περιαστικών πάρκων στις μεγάλες πόλεις και αξιοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων στις πόλεις για την δημιουργία χώρων πρασίνου. Όχι παράδοση τους στα μεγάλα κατασκευαστικά συμφέροντα.

 Αυτές είναι μερικές από τις δεκάδες προτάσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, που δημιουργούν ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Προτάσεις τις οποίες είτε τις υποβαθμίζετε, είτε τις διαγράφετε, αν και γνωρίζετε την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

 Πολλές από τις παραπάνω προτάσεις δεν υλοποιούνται, γιατί τα έργα δεν κρίνονται επιλέξιμα από την ΕΕ, και επειδή η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και τα συμφέροντα  του μεγάλου Κεφαλαίου

 Σας προειδοποιούμε ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, με κάθε τρόπο θα σταματήσουμε τα καταστροφικά και εγκληματικά για την περιοχή μας έργα.  

 
  

                                                                                                                                                                                   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΜΠΟΤΣΗΣ