AChecker validation success

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ-ΜΟΥΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018

Προγραμματίζονται ενδεικτικά να υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις (λαμβανομένων υπόψη των παραγόντων καιρού, συμμετοχής μελών, οικονομικών δυνατοτήτων, κλπ), στην περιοχή της Καστανιάς-Μούχας.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2018

Α/Α

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΧΩΡΟΣ

ΔΡΑΣΗ

1

Νοε-Δεκ 2017

Καρδίτσα

Έκδοση Ημερολογίου. Υπεύθυνη Αθ. Ζαχαρού-Λουτράρη (Ολοκληρώθηκε).

2

1 Φεβ 2018

Καστανιά

Κοπή πίτας. Υπεύθυνος: Δ. Δελληγιώργης

3

Φεβ 2018

Αθήνα

Κοπή πίτας.

4

Πάσχα 2018

Καστανιά κεντρική πλατεία

Έθιμο της Αγάπης

5

Απρ-Μαϊ-Ιουν

9-19 Ιουλ-18

 

Είσοδοι Καστανιάς

 

 

Καστανιά Προφήτης Ηλίας

 

Φύτεμα λουλουδιών. Φύτεμα καστανιών στις εισόδους του χωριού (Πρόταση Γ. Ζαχαρόπουλου).

Κόψιμο άχρηστων δένδρων, κλάδεμα, καθαρισμός και καλλωπισμός του χώρου από εθελοντές του Συλλόγου. Υπεύθυνοι: Τ. Κόγιας, Β. Πέτρου, Α. Συνοδινός, Λ. Αντωνίου, κλπ.

6

11-15 Ιουλ 18

Μουσείο Πανίδας-Χλωρίδας (Δημοτ. Σχολείο) Καστανιά

Καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου απομάκρυνση θάμνων - βάτων προαύλιου. Βάψιμο πόρτας εισόδου, στεγανοποίηση παραθύρων κλπ. Υπεύθυνοι: Δ. Οικονόμου, Δ. Μουκίδης, Π. Κατσαρός, κλπ.

7

10-24 Ιουλ-18

Πλατεία Μούχας

Εξωραϊσμός Πλατείας από εθελοντές του Συλλόγου. Συντήρηση εσωτερικού χώρου (ΚΑΠΗ) Δημ. Σχολείου. Υπεύθυνοι: Β. Κόκκινος, Χ. Μπολτσής, Δ. Κατσαρός, Π. Κατσαρός, κλπ

8

Παρ. 20 Ιουλ-18

Εξωκκλήσι Προφήτη Ηλία

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας προσφορά πιτών - εδεσμάτων με φροντίδα των μελών.

9

Πεμ. 26 Ιουλ-18

Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Μούχας

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας προσφορά πιτών - εδεσμάτων με φροντίδα των μελών.

10

Πεμ 26 Ιουλ 18

Πλατεία Μούχας-Καστανιάς (ή Φράγμα)

Ημέρα τοπικών προϊόντων Καστανιάς-Μούχας. Ομιλία για προοπτικές παραγωγής-προώθησης τοπικών προιόντων. Υπεύθυνοι: Παύλος Κόγιας, Λίτσα Κόγια, Ελένη Μπόρλα, κλπ. Συνεργασία με Περιφέρεια/Δήμο/Επιμελητήριο Καρδίτσας, ΑΝΚΑ.

11

Παρ. 3 Αυγ 18

Τσούκα Καστανιάς

(18:30 ξεκίνημα)

Περίπατος από τον Προφήτη Ηλία μέχρι την κορυφή της Τσούκας. Περιγραφή ονοματολογίας περιοχής. Υπεύθυνοι: Ελένη Μπολτσή, Ελένη Εγγλέζου, Τάσος Ντάλης, κλπ.

12

5 Αυγ 18

Τουρνουά Μπάσκετ στη Καστανιά (Σταυρός) (18:00)

3 εναντίον 3 από παιδιά Καστανιάς-Μούχας. Υπεύ-θυνοι:Κων. Εγγλέζου, Δ. Δελληγιώργης. Συνεργασία με Δήμο-Περιφέρεια για συμμετοχές, μετάλλια κλπ.

13

7 Αυγ 18

Προβολή ταινίας στην πλατεία Καστανιάς.

(Συνεργασία με Δήμο Καρδίτσας)

14

8 Αυγ 18

Μουσείο Πανίδας-Χλωρίδας (Δημοτικό Σχολείο Καστανιάς)(19:00)

Καλλιτεχνική έκθεση έργων καλλιτεχνών Καστανιάς-Μούχας. Υπεύθυνοι: Δ. Κατσαρός, Β. Πέτρου, Ελένη Εγγλέζου. Είσοδος ελεύθερη. ΑΝΚΑ

 

15

9 Αυγ 18

Προφήτης Ηλίας ή Μούχα ή Φράγμα (21:00)

Πάρτυ νεολαίας με μουσική. Υπεύθυνοι: Παν. Κλούτσος, Παν. Δελληγιώργης, Νικ. Μάλλιος, κλπ. Είσοδος ελεύθερη.

 

16

10 Αυγ 18

Προβολή ταινίας στην πλατεία Μούχας

(Συνεργασία με Δήμο Καρδίτσας)

 

17

11 Αυγ 18

Μούχα/φράγμα: Ημερίδα (21:00)

Το Φράγμα Μέγδοβα. Οι συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή από την κατασκευή του.

 

Συνεργασία με Δήμο και Περιφέρεια. Είσοδος ελεύθερη. Υπεύθυνοι: Α. Ζαχαρόπουλος, Τάσος Ντάλης, Π. Κατσαρός

18

12 Αυγ 18

Περίπατος στη Νιάγκα

Περίπατος από Καστανιά-Μούχα έως τη Νιάγκα. Υπεύθυνος: Χρ. Μπολτσής, Βασ. Πέτρου, κλπ.

19

14 Αυγ 18

Προφήτης Ηλίας

Αντάμωμα Καστανιάς-Μούχας. Υπεύθυνοι: Στέφ. Κολοβός, Τάκ. Ζιάκανος, Γιάν. Ζαχαρός, Β. Ζαχαρός, Π. Κατσαρός, κλπ.

 

20

16 Αυγ 18

Δημ. Σχολείο Καστανιάς (10:00)

Παροχή πρώτων Βοηθειών. Ολιγόωρο σεμινάριο αντιμετώπισης περιστατικών: λιποθυμίας, ανακοπής, τσιμπήματος φιδιών/εντόμων, πνιγμού, τραυματι-σμού, κλπ. Είσοδος ελεύθερη. ΑΝΚΑ

 

21

Αυγ 18

Δημ. Σχολείο Καστανιάς

Γενική Συνέλευση Πολιτιστικού Συλλόγου

 

22

Αυγ 18

Καστανιά-Μούχα

Θεατρική παράσταση

 

23

Ιουλ-Αυγ 18

Κουτσομίλια (09:00)

ΗΜΕΡΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ.

«ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ-ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ»

Περίπατος από Καστανιά έως Κουτσομίλια. Καθαρίζουμε την περιοχή της Λίμνης. Υπάρχουν πλαστικές σακούλες, σκουπίδια, μεταλλικά κουτιά, κλπ, που συσωρεύονται γύρω και μέσα στη λίμνη χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον αποκομιδής τους επειδή η προσπάθεια που απαιτείται είναι μεγάλη. Κάνουμε την αρχή. Υπεύθυνοι: Φ. Αλεξανδροπού-λου-Πέτρου κλπ. Συνεργασία με Περιφέρεια/Δήμο Καρδίτσας/ΑΝΚΑ.

 

24

Αυγ-Σεπ 18

Εκδρομή

Εκδρομή μελών από Καστανιά-Μούχα.

 

 

1-22 Αυγ 18

Κατασκευή Στεγάστρου στον Άγιο Τρύφωνα

Βελτίωση υποδομής με κατασκευή στεγάστρου στον αύλειο χώρο. Υπεύθυνος Θ. Μαντζιούρας.

 

25

23 Αυγ 18

Άγιος Τρύφων

Διοργάνωση του πανηγυριού με παραδοσιακή τοπική ορχήστρα και διάθεση εδεσμάτων. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2018-2020

26

2018-2020

Στέγαση Συλλόγου

Ο Σύλλογος φιλοξενείται στο Κοινοτικό Κατάστημα. Ο Δήμος και η Κοινότητα βοηθούν το Σύλλογο φιλόξενα και με κατανόηση στις ανάγκες του. Υπάρχει ανάγκη να βρεθεί αξιοπρεπής χώρος που να καλύπτει τις ανάγκες μας, για δωρεάν στέγαση, ενοικίαση ή αγορά ή δωρεά από συγχωριανό.

27

2018-2020

ΞυλόγλυπτοΤέμπλο Πανα-γίας Καστανιάς (Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη)

Α.Έκδοση Λευκώματος

 

 

Β. Συντήρηση

Α. Μελέτη του Τέμπλου από τη Δρ Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη.Έκδοση Λευκώματος που να αποτυπώνει τη μεγάλη θρησκευτική, καλλιτεχνική και αρχαιολογική αξία του. ΑΝΚΑ

 

Β. Συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος Φαναριοφαρσάλων και το ΑΠΘ για την εκπόνηση προγράμματος συντήρησης. ΑΝΚΑ

 

28

2018-2020

Κατασκευή Μνημείου Δολόπων (Πρόταση Δημ. Κατσαρού)

Πρόταση Δημ. Κατσαρού για κατασκευή ανάλογου μνημείου των Δολόπων, στη διασταύρωση του δρόμου Καστανιάς-Καροπλέσι. Ο Όμηρος αναφέρεται στη συμβολή των Δολόπων στην εκστρατεία της Τροίας. Δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή Θεσσαλίας ένα σημείο αναφοράς τους.

 

29

2018-2020

Κατασκευή προτομής Καρτάλη (Πρόταση Αντώνη Συνοδινού).

Το ίδρυμα Καρτάλη προσφέρει σε σταθερή βάση οικονομική βοήθεια στους άπορους του χωριού κλπ, που προέρχεται από την υλοτόμηση αντίστοιχου δάσους του ιδρύματος. Το χωριό χρωστά ευγνωμοσύνη στην κ. Καρτάλη (Ίδρυμα Καρτάλη).

30

2018

Προμήθεια Έγχρωμου Εκτυπωτή για τις ανάγκες του Συλλόγου

Για τις ανάγκες του Συλλόγου απαιτείται η προμήθεια έγχρωμου εκτυπωτή laser, ώστε να γίνει δυνατή η εκτύπωση πλαστικοποιημένων πινακίδων για προστασία του περιβάλλοντος, για σήμανση μονοπατιών, για ενημέρωση επισκεπτών, κλπ. ΑΝΚΑ

31

2018

Προμήθεια-τοποθέτηση συστήματος καμερών- επιτήρησης των εισόδων του χωριού, για αποτροπή κλοπών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν πολλές διαρρήξεις σπιτιών με επιδείνωση το χειμώνα 2016-2017 (διαρρήχθηκαν περίπου 10 σπίτια). Το αποτέλεσμα είναι, εκτός από τις ζημιές μεγάλης αξίας, να αφαιρούνται κειμήλια μεγάλης συναισθηματικής αξίας για τους συγχωριανούς και να υπάρχει διάχυτο το αίσθημα ανασφάλειας. Υπάρχει απόλυτη συμφωνία των μελών-συγχωριανών μέχρι σήμερα για την τοποθέτηση καμερών στα τρία σημεία εισόδου του χωριού. Τα δύο κύρια σημεία είναι στον Άη Λιά (στο σπίτι του Γ....) και στο Δημοτικό Σχολείο (στο σπίτι του Ζ....). Επίσης έγινε δεκτό από τον καταστηματάρχη (Δ.......) για τη τοποθέτηση στο τρίτο σημείο.

 

32

2018

WI-FI στην Καστανιά-Μούχα

Δεν υπάρχει στο χωριό wi-fi με αποτέλεσμα η συνταγογράφηση φαρμάκων να γίνεται στη φιλόξενη Αγορή. Η νεολαία του χωριού το ζητά επιμόνως για χρήση, ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες.

33

2018

Προμήθεια Στερεοφωνικού Συστήματος για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου

Για τις εκδηλώσεις ο Σύλλογος νοικιάζει ή ζητά από την Περιφέρεια ανάλογο σύστημα ή κάνει τις εκδηλώσεις-παρουσιάσεις διά ζώσης. Υπάρχει ανάγκη προμήθειας συστήματος, για μείωση των εξόδων και απόκτηση της απαιτούμενης δυνατότητας. ΑΝΚΑ

34

2018-2021

Ενεργοποίηση Κατασκηνώσεων Καστανιάς

Οι Κατασκηνώσεις Καστανιάς έπαψαν να λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια και εγκαταλλειμένες οι υποδομές φθείρονται-απαξιώνονται. Η σπουδαία θέση τους και το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής, συνηγορούν στην προσπάθεια διάσωσης και επαναλειτουργίας τους με επαναφορά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Κοινότητα Καστανιάς/Δήμο Καρδίτσας.

35

2018-2021

Αποτύπωση θέσεων-συντήρηση-καθαρισμός υδρομαστεύσεων πηγών. Αποτύπωση πηγών σε χάρτη με GPS (Πρόταση Στ. Κορδάτου-Β. Κόκκινου).

Η υδροδότηση της κοινότητας γίνεται από μεγάλο αριθμό πηγών και το καλοκαίρι προστίθεται νερό από τη λίμνη. Απαιτείται η αποτύπωση, ο καθαρισμός και η συντήρηση μεγάλου αριθμού υδρομαστεύσεων, τη θέση των οποίων γνωρίζουν λίγοι. Υπεύθυνοι Στ. Κορδάτος, Βαγγέλη Κόκκινου, Β. Πέτρου, κλπ.

36

2018-2021

Καταγραφή τοπικών τραγουδιών (Πρόταση Ελ. Κορδάτου)

Υπάρχει μεγάλος αριθμός τοπικών τραγουδιών, που σιγά-σιγά χάνονται. Η διάσωση και καταγραφή τους είναι καταστατική υποχρέωση, αλλά και ηθική όλων των συγχωριανών.Υπεύθυνοι: Ελένη Κορδάτου, Μαρία Ζουμπογιάννη, Γιάννης Κατσής, κλπ. Έκδοση λευκώματος τοπικών τραγουδιών. ΑΝΚΑ

37

2018-2021

Τιμή στους Πατριάρχες Καστανιάς (Πόταση Τ. Κόγια)

Δύο από τους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως κατάγονταν από την Καστανιά σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Απαιτείται επίπλέον έρευνα στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η ανάδειξη και η απότιση φόρου τιμής, ενδεχομένως με την κατασκευή προτομών τους, την εμπλοκή της Εκκλησίας της Ελλάδος κλπ.

 

Ο προγραμματισμός είναι ενδεικτικός και θα επικαιροποιείται ανάλογα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Κάποιες από τις δράσεις μπορεί να μην γίνουν ενώ μπορεί να προστεθούν άλλες που θα αναλάβουν μέλη μας.