AChecker validation success

Ημερίδα για την ιστορία του χωριού και την Κάρα του Α. Τρύφωνος

Αναδημοσίευση από Άρθρο του Βαγγέλη Μητράκου προς Καστανιά Καρδίτσας 19 Αυγούστου στις 12:07 μ.μ. ·

ΚΑΣΤΑΝΙΑ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΑ ΤΟΥ Α. ΤΡΥΦΩΝΟΣ

Το βράδυ της 11 Αυγούστου 2017, στον πανέμορφο κι εξωραϊσμένο από τον σύλλογο και την τοπική κοινότητα χώρο του Προφήτη Ηλία πραγματοποιήθηκε μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιάς – Μούχας οργάνωσε ημερίδα με θέμα τα ιστορικά στοιχεία της Καστανιάς-Μούχας (1830-1881) και τη ζωή του Αγίου Τρύφωνος, του οποίου η κάρα φυλάσσεται στον ενοριακό ναό του χωριού.

Τα ιστορικά στοιχεία για την Καστανιά-Μούχα και την ιστορική πορεία μέχρι ΚΑΙ τα νεότερα χρόνια παρουσίασε ο συνταξιούχος δάσκαλος – ιστοριοδίφης - συγγραφέας Κλήμος Γεώργιος, από το Καταφύγι, ο οποίος κατέπληξε με τα σπάνια ιστορικά στοιχεία που παρουσίασε, φωτίζοντας με γλαφυρότητα κι επιστημονική γνώση την ιστορική συνέχεια του χωριού μέσα στους αιώνες.

Τα ιστορικά και κατά παράδοσιν στοιχεία για την κάρα του Α. Τρύφωνος αλλά και για τον βίο του Αγίου και τη σύνδεσή του με την ελληνική παράδοση και ζωή παρουσίασε η Φιλόλογος – Δρ. Ιστορίας Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη (έπαινος Ακαδημίας Αθηνών 2007), από την Καστανιά, η οποία καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο με την ευφράδεια αλλά και την πληρότητα και τη δομή του λόγου της.

Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Παν. Κατσαρός, ο οποίος παρουσίασε τους εκλεκτούς ομιλητές στο κοινό που είχε κατακλύσει το χώρο.

Ξεχωριστή και συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων συγχωριανών με δυο τοπικά παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσαν όπως παλιά, καταχειροκροτούμενες, οι κυρίες :

Ντίνα Ξυδιά, Αγορή Ζουμπογιάννη, Μαριγώ Ντάλη κι Ευθυμία Εγγλέζου.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο ΔΣ του Συλλόγου για την υψηλού επιπέδου αυτήν εκδήλωση αλλά και σ’ όλα τα απλά μέλη του Συλλόγου, τους αφανείς εργάτες, που κοπίασαν για να στηθεί αυτή η άριστα οργανωμένη ημερίδα !

Πάντα τέτοια! Πάντα ψηλά!