13 ΑΥΓ 2019
Αγαπητά μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανιάς-Μούχας «ο Άγιος Τρύφων»,
Με μεγάλη χαρά αναφέρομαι στην επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεων του Συλλόγου μας για το 2019. Η συνδρομή των μελών μας ήταν αποφασιστική για να καταφέρουμε όλα όσα ομόρφυναν την Κοινότητά μας και γιαυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κάθε έναν από σας για τον εθελοντισμό σας.
Μία δράση όμως, είναι όλως ιδιαίτερη και αφορά την εκδήλωση που έγινε στις 13 Αυγ 2019 για την έκδοση με τίτλο, Το ξυλόγλυπτο μεταβυζαντινό Τέμπλο του Ι.Ν.Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Καστανιά Αγράφων (Ν.Καρδίτσας), την πρώτη έκδοση του Συλλόγου μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος λάμπρυνε με την παρουσία του την εκδήλωση, προλόγισε την έκδοση, ενώ βράβευσε την συγγραφέα εκ μέρους του Συλλόγου. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχαιολόγος κ. Χατζηαγγελλάκης, ενώ ο Βυζαντινολόγος κ. Γουλούλης προλόγισε με επιστημονικό και λεπτομερή τρόπο την εξαιρετική εργασία-έκδοση. Τέλος η συγγραφέας Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη παρουσίασε την εργασία της, μέσα από μία συγκλονιστική ομιλία με λεπτομέρειες συγκριτικές, ιστορικά, καλλιτεχνικά και θρησκευτικά.
Αλλά ας δούμε το ξεκίνημα της εργασίας. Ο Σύλλογος έκρινε ότι το ιερό κειμήλιο έπρεπε να μελετηθεί με σεβασμό και αγάπη και να ιδωθεί με την ψυχή και τα μάτια των κατοίκων που το προσκύνησαν, ζήτησαν τη βοήθεια του Θεού στα δύσκολα, αλλά και Τον ευχαρίστησαν για όλα τα καλά που έδωσε. Η μελέτη του έπρεπε να παρουσιασθεί στη σημερινή πραγματικότητα, στις θρησκευτικές, ιστορικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις που αυτό αξίζει.
Στην απαίτηση αυτή δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί κανένας καλύτερα από το μέλος μας και συχωριανή μας, Διδάκτορα του ΑΠΘ, την Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη. Η συγγραφέας βίωσε το Τέμπλο όπως όλοι οι συγχωριανοί μας από τα παιδικά μας χρόνια και διασταύρωσε τις επιστημονικές της γνώσεις με τη θρησκευτική παράδοση της Καστανιάς-Μούχας. Η εκπόνηση και ολοκλήρωσή του οφείλεται αποκλειστικά στις άοκνες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προσπάθειές της. Η αξία της μελέτης ξεφεύγει από τα τοπικά όρια και ανοίγεται στην απεραντοσύνη της Χριστιανοσύνης, μιας που ερμηνεύει το συνδυασμό συμβόλων, εικόνων και παραδόσεων (κλήματα με φύλλα και σταφύλια, λουλούδια, πελαργός, φίδια, ρόδακες, λιοντάρι, γοργόνα, αετοί, κλπ), που ανάγονται στα ιστορικά βάθη θεμελίωσης της πίστης μας, αλλά και της τεράστιας παράδοσής μας.
Η Αθηνά μας προσδιόρισε με πληρότητα και σαφήνεια το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το Τέμπλο, μεταφέροντας τη θρησκευτική κληρονομιά που έρχεται από τους προγόνους μας και τη διαφυλάττει μέχρι τις μέρες μας. Είναι η υψηλή καλιτεχνική αξία του Τέμπλου που πιστοποιεί ότι άνθισε στην περιοχή μας ένα κέντρο γραμμάτων και τεχνών μέσα στην σκλαβιά της τουρκοκρατίας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι οι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως Καλλίνικος ο Β΄ και Σεραφείμ Α΄ κατάγονταν από την Καστανιά, μορφώθηκαν στην περιοχή μας, πριν ξεκινήσουν τον απαιτητικό δρόμο για την άνοδο στα επισκοπικά και πατριαρχικά καθήκοντα.
Η συγκεκριμένη έκδοση είναι η αρχή σε μία προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου των χωριών μας που είναι μέρος του ευρύτερου πλούτου της περιοχής των Αγράφων. Η Κάρα του Αγίου Τρύφωνα περιμένει να μελετηθεί. Είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο η συλλογή των δημοτικών τραγουδιών του χωριού μας και της περιοχής μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας κ.Τσιάκο και το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Αλεξάκο για την οικονομική στήριξη για την παρούσα έκδοση. Επίσης να ευχαριστήσω, για τη μεγάλη και συνεχή οικονομική συνδρομή, τα μέλη μας Άγγελο Ζαχαρόπουλο, Κων. Ζωιτσάκο, Παν. Οικονόμου, Λάμπρο Μπολτσή, Σταύρο Κορδάτο, Παν. Κόγια και τους πολλούς καλούς συμπαραστάτες για την έκδοση του παρόντος βιβλίου.
Πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανιάς-Μούχας «ο Άγιος Τρύφων»