AChecker validation success

Ένα Σαββατοκύριακο στα Άγραφα

Όποιος δεν έχει επισκεφθεί, μέχρι τώρα, την περιοχή των Αγράφων και ειδικότερα αυτήν της Λίμνης Πλαστήρα, δεν έχει δει και δεν έχει απολαύσει μια από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Πατρίδος μας.

Προσωπικά είχα, στο παρελθόν, επισκεφθεί την περιοχή δύο φορές, μία άνοιξη και μία Φθινόπωρο και είχα χαρεί τις μαγευτικές εικόνες της ορεινής μας φύσης. Έτσι όταν υπηρετώντας στο ΝΑΤΟ, στην Ιταλία και μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ περιοχές αναλόγου φυσικού κάλους στην Βόρειο Ιταλία, Αυστρία και Ελβετία, δεν ζήλεψα και πάρα πολύ. Μόνο στην οργάνωση, το οδικό δίκτυο και γενικά στην αξιοποίηση, κερδίζουν αυτές οι περιοχές την περιοχή των Αγράφων και αυτήν της Λίμνης Πλαστήρα.

Σε 30-35 χιλιόμετρα από τον θεσσαλικό κάμπο της Καρδίτσας, βρίσκεσαι σε έναν ορεινό ‘’παράδεισο’’, όπου όλες οι παραλλαγές του πράσινου, αυτή την εποχή, κυριαρχούν σε όλο το οπτικό σου πεδίο. Φθάνοντας στην περιοχή της Λίμνης, ο συνδυασμός βουνού, πράσινου και των πεντακάθαρων νερών της, κάνει το τοπίο άκρως μαγευτικό.

Στις 11 Αυγούστου βρέθηκα με παρέα, για τρίτη φορά στην εν λόγω περιοχή, αλλά για πρώτη από την πλευρά των υψωμάτων Καστανιάς και Μούχας. Ομολογώ ότι είναι το καλλίτερο. Η αφορμή για την καλοκαιρινή μας απόδραση στα βουνά των Αγράφων, στάθηκε η ασταμάτητη δραστηριότητα του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου μας, Αντιπτεράρχου (ΕΑ) ε.α. Παναγιώτη Κατσαρού. Δεν του ήταν αρκετή η δράση του στα πλαίσια του Σ.Α.Σ.Ι. και του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. και με το που επέστρεψε, μετά την αποστρατεία του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστανιά Αγράφων, δημιούργησε Πολιτιστικό Σύλλογο και παρακίνησε τους πατριώτες του σε ασχολίες και δράσεις πέρα των συνηθισμένων. Έτρεξε, κουράστηκε, αλλά έπεισε όλους ότι αξίζει να συνδράμουν για το κοινό καλό του τόπου τους.

Ο Πρόεδρος λοιπόν του ‘’Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανιάς-Μούχας’’, διοργάνωσε μία Εσπερίδα το βράδυ της 11ης Αυγούστου και μου έκανε την τιμή να είμαι ένας εκ των ομιλητών. Ο χώρος ήταν η πλατεία του οικισμού Μούχα, με υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα, αν δεν κάνω λάθος και σε μικρή απόσταση από το πανέμορφο ‘’Καταφύγιο Βουνού’’ (Mountain Resort) του άλλου συναδέλφου, φίλου και μέλους του Συνδέσμου μας Ταξιάρχου (Ι) ε.α. Θωμά Σκαμπαρδώνη. Η σύσταση του διοργανωτή για την ανάγκη ύπαρξης μπουφάν, ήταν πολύ χρήσιμη, διότι τα βράδια στα Άγραφα είναι αρκούντως δροσερά , ακόμα και αυτή την εποχή.

Το πρόγραμμα και γενικά η όλη εκδήλωση προσεγμένη και οργανωμένη, από κάθε άποψη, κατά τον καλύτερο τρόπο. Τα αντικείμενα ανάπτυξης από τους ομιλητές είχαν δύο βασικούς στόχους. Ο ένας ήταν να αναδειχθούν αντικείμενα, θέματα, τοπικού ενδιαφέροντος και ο άλλος, θέματα γενικότερου, εθνικού ενδιαφέροντος.

Στο βήμα της Εσπερίδας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Ευάγ. Γεωργούσης, αριστερά κατά σειρά, ο συντονιστής και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Π. Κατσαρός, ο Επίτιμος Δντης Ευρωπαικής Επιτροπής Α. Ζαχαρόπουλος, ο πρώην Δντης Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης Υδροηλεκτρικών Σταθμών Γ. Λέρης και ο πρώην οικονομικός Διπλωμάτης Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ Γ. Δουδούμης.

Δύο ομιλητές για τον πρώτο και δύο για τον δεύτερο. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:

  1. Το Φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα, Παρελθόν και Μέλλον.

Α. Η Κατασκευή του Φράγματος και τα οφέλη (Άγγελος Ζαχαρόπουλος)

Β. Υδροηλεκτρικός Σταθμός Ν. Πλαστήρας και η μελλοντική του διαχείριση (Γεώργιος Λέρης)

2. Η Ελλάδα, τα Βαλκάνια και η Τουρκική Απειλή.

Α. Η Θέση της Ελλάδος στα Βαλκάνια στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον (Γεώργιος Δουδούμης).

Β. Η Ελλάδα και η Τουρκική Απειλή στο σημερινό Γεωπολιτικό Περιβάλλον (Ευάγγελος Γεωργούσης).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καστανιάς και ο Διευθυντής ΥΗ.Σ, Ν. Πλαστήρας. Όσον αφορά το ακροατήριο η έκπληξη μου ήταν μεγάλη. Και ως προς τον αριθμό ο οποίος ήταν κοντά στα 200 άτομα, αλλά και ως προς την κλιμάκωση των ηλικιών. Νομίζω ο μεγαλύτερος, δικηγόρος εν ενεργεία μου συστήθηκε, πλησιάζει τα 100. Τα νέα παιδιά αρκετά, παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη προσοχή και ησυχία την όλη εκδήλωση. Η υποδοχή, μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου του Συλλόγου, ιδιαίτερη. Ομάδα ντόπιων γυναικών, μέλη του Συλλόγου, μας έδειξαν τα αισθήματα φιλοξενίας τους με ένα τοπικό, ειδικό για την περίσταση, τραγούδι και με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά τους.

Αυτά που ελέχθησαν από τους ομιλητές της πρώτης ενότητας, ενώ ήταν εστιασμένα στα αντικείμενα τοπικού ενδιαφέροντος, πολύ εύκολα γινόταν αντιληπτό ότι κατ’ αναλογία αφορούσαν και άλλες περιοχές της χώρας μας. Η παρουσίαση για τα Βαλκάνια ιδιαίτερα πλήρης και πολύ τεκμηριωμένη με στοιχεία για όλες τις χώρες της περιοχής. Ο ομιλητής βαθύς γνώστης του αντικειμένου του, μας έδωσε την εικόνα και την πιθανή πορεία των γεωπολιτικών εξελίξεων, θέμα ιδιαίτερου εθνικού μας ενδιαφέροντος.

Για τον τελευταίο ομιλητή, λένε, ότι έδωσε στο ακροατήριο την εικόνα της τουρκικής απειλής και την εκτίμηση του για το πώς αυτή θα εξελιχθεί. Η βραδιά έκλεισε με την άριστη φροντίδα και φιλοξενία όλων των ομιλητών και των συνοδών τους από τον Σύλλογο, σε εξαιρετική ταβέρνα της περιοχής, με μόνο ‘’μειονέκτημα’’ ότι τα εδέσματα μάλλον μας πρόσθεσαν θερμίδες που οι περισσότεροι δεν είχαμε ανάγκη.

Χωρίς να θέλω να διαφημίσω το ΥΨΙΒΑΤΟΝ, του συναδέλφου, Θωμά Σκαμπαρδώνη, πρέπει να πω ότι είναι εξαιρετικό, από κάθε άποψη. Είναι κτισμένο, νομίζω στην καλύτερη τοποθεσία σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά κυρίως στην θέα προς την Λίμνη, από όλα τα δωμάτια του και από όλο το σαλόνι του.

Ο συνάδελφος Θωμάς, μετά την αποστρατεία του, ασχολήθηκε με τα κοινά του τόπου του και συγκεκριμένα διετέλεσε Δήμαρχος Ιτάμου, πριν την ενοποίηση αυτού με τον Δήμο Καρδίτσας. Σήμερα επιχειρεί στον ορεινό τουρισμό, αγωνιζόμενος να ανταπεξέλθει με τις δυσκολίες και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που δεν ξεχνούν τον τόπο που μεγάλωσαν και προσπαθούν να βοηθήσουν, όπως ο κάθε ένας μπορεί, όταν οι καιροί και η ζωή τους το επιτρέπουν.

Το Σαββατοκύριακο 11-12, Αυγούστου 2018, στα Άγραφα, ήταν πολύ διαφορετικό από τα άλλα καλοκαιρινά, κοντά στη θάλασσα. Πρέπει να ομολογήσω, εγώ που γεννήθηκα δίπλα στην θάλασσα και που την έχω συνδέσει με την καλοκαιρινή μου ζωή, και όχι μόνο, ότι το περιβάλλον της είναι φασαριόζικο, όπως η ίδια όταν την φουσκώνουν τα μελτέμια. Η ήσυχη ομορφιά της βουνίσιας φύσης που την διακόπτουν μόνο τα πουλιά και το θρόισμα των φύλλων των δένδρων και κανένα κουδούνι από τσοπανόσκυλο ή πρόβατο, είναι μια άλλη αναγκαία εμπειρία για όλους μας.

Νομίζω, Αντιπρόεδρε, ότι πρέπει να δούμε αν έχουμε φυσιολάτρες στον Σύνδεσμο μας, τώρα έχουμε και Λέσχη Γυναικών, γιατί ταβερνολάτρες είμαι βέβαιος ότι έχουμε, για να οργανώσουμε μία εξόρμηση, πριν πιάσουν τα χιόνια στην περιοχή σας.

Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση και την φιλοξενία από τον Σύλλογο σας, αλλά ιδιαίτερα και προσωπικά από εσένα. Ειλικρινά ο τόπος σου είναι πανέμορφος. Ελπίζω να βοήθησα λίγο στην επιτυχία της τόσο αξιόλογης προσπάθειας σας.

Με Ιδιαίτερη Εκτίμηση

Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης

Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ι.