AChecker validation success

Έθιμο της Αγάπης

Εθιμο της Αγάπης - Καστανιά

ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα αναβίωσε στην Καστανιά το Έθιμο της Αγάπης. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιάς-Μούχας «ο Άγιος Τρύφων». Το έθιμο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη θρησκευτική λειτουργία της Αγάπης που γίνεται τη μέρα του Πάσχα το απόγευμα. Αμέσως μετά τη λειτουργία όλο το χωριό μαζεύονταν στην κεντρική πλατεία μπροστά στην Εκκλησία.

Εκεί σχηματίζονταν τουλάχιστον δύο κύκλοι χορού, εξωτερικά ο ανδρικός και εσωτερικά ο γυναικείος. Ο χορός άρχιζε με πρωτοχορευτή τον παπά ή τον γηραιότερο του χωριού. Το τραγούδι με το στόμα και γενικότερα τον αρχικά αργό ρυθμό, τον έδινε ο γηραιότερος του χωριού που ουσιαστικά είχε τον πλήρη έλεγχο του χορού. Το τραγούδι που τραγουδούσαν οι άνδρες επαναλαμβάνονταν από τις γυναίκες, ως αντιφώνηση, κάνοντας εύκολη την αποστήθιση στους νέους-ες του χωριού.

Σε μία εποχή που δεν υπήρχε ράδιο ή τηλεόραση η διασκέδαση των χωριανών ήταν προσδιορισμένη να γίνεται στις θρησκευτικές/ονομαστικές γιορτές, στους γάμους, στα βαφτίσια κλπ.

Το Έθιμο της Αγάπης λοιπόν γίνονταν τη μέρα του Πάσχα, τη μέρα που είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Ήταν ένα γλέντι, αλλά και μία αυστηρή τελετουργία που περιλάμβανε διάφορες πτυχές.

Μία πτυχή ήταν η ευκαιρία να χορέψουν οι νέες και οι νέοι, να δημιουργήσουν συνθήκες γνωριμίας, να προκαλέσουν με την ομορφιά τους που θα κατέληγε σε προξενιό και γάμο. Υπάρχουν ακόμα σήμερα σχετικά παραδείγματα ζευγαριών στους παλιότερους-ες του χωριού.

Μία άλλη σημαντική πτυχή ήταν ότι τη μέρα αυτή ανεξάρτητα από τυχόν διαφορές που ήταν φυσιολογικό να υπάρχουν στη ζωή των χωριανών, οι πρόγονοί μας ήταν υποχρεωμένοι να μιλήσουν μεταξύ τους ανταλάσσοντας ευχές, να συγχωρήσουν και να συγχωρεθούν. Ήταν υποχρεωμένοι να πιαστούν στον ίδιο κύκλο, να τραγουδήσουν τα ίδια τραγούδια και τελικά να ξεγράψουν τις παλιές διαφορές, ανοίγοντας καινούργια σελίδα συνεργασίας. Αυτό βέβαια θα κάνει τον κύκλο και σε κάποιους θα χρειαστεί το επόμενο έθιμο της Αγάπης. Έτσι λοιπόν η μέρα του εθίμου της Αγάπης ήταν μία σημαντική μέρα για την ομαλοποίηση της κοινωνικής ζωής του χωριού σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μετά από 30 χρόνια, αναβίωσε το έθιμο της Αγάπης φέτος, με το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλογου Καστανιάς-Μούχας να πρωτοστατεί. Όλο το χωριό έγινε ένας κύκλος μονοιασμένος. Όπως θέλουν πάντα οι πρόγονοί μας.

Χορός στην Πλατεία Καστανιάς

Χορός στην Πλατεία Καστανιάς

Το χορευτικό Καστανιας-Μούχας σε πρώτη εμφάνιση

Το χορευτικό Καστανιας-Μούχας σε πρώτη εμφάνιση.